megmagyarázhatatlan hologram hologram kijelző DIY megmagyarazhatatlan

Ha kisgyereked van, akkor itt egy remek közös barkácsolós program a hideg és télies hétvégékre! Nem csak bámulatos eredménye lesz, ha végigkövetitek az amúgy egyszerű útmutatót, de egy kis háttérinfót is adok, hogy a megmagyarázhatatlan jelenséget büszke szülőként magyarázd el gyermekednek.

 

Kellékek a házi hologram kijelzőhöz:

  • Okos telefon
  • CD vagy DVD tok
  • Sniccer, olló, ceruza, toll, négyzetrácsos füzet, vonalzó, cellux, pillanatragasztó

A hologram piramis megalkotása:

Az alábbi méreteket vidd fel egy kockás papírlapra:

megmagyarázhatatlan hologram hologram kijelző DIY megmagyarazhatatlan

Ha megvan, vágd ki, és használd sablonként a CD/DVD átlátszó tokján. Sniccerrel karcold be a trapézt a tokon, úgy hogy négyszer is elférjen, majd pattintsd ki mind a négy oldalt. Ezek fogják megalkotni a hologram piramosod oldalait. Ragaszd össze a négy oldalt, úgy hogy stabil legyen.

Okos telefonodon keress rá a Youtube-on a "hologram video" kifejezésre, tedd középre a piramist, kapcsold le a lámpát és élvezd a látványt!

Készítettem egy rövid videót is, hogy még könnyebben megértsd a hologram piramis készítésének folyamatát.

De hogyan is működik?

Az igazat bevallva ez nem hologram, hanem csak egy optikai illúzió, amit "Pepper's ghost", azaz Pepper szellemének is hívnak a szakirodalomban.

Szinte minden üveg tükröz valamennyi fényt. Ha 45 fokos szögben az üveg elé teszel egy tárgyat (lehetőleg fényeset és sötét háttérben), akkor azt a fény 90 fokos szögben fogja tükrözni, elhitetve az agyaddal, hogy a tárgy az üveg mögött van.

Esetünkben a műanyag lapokon tükröződik a mobilos "hologram" videó 3D-s modelljének kiterített képe, ami azt eredményezi, hogy egy bizonyos szögből nézve 3D-s képet látunk a piramis közepén.

Ezt a technikát színházakban, vidámparkok szellemvasútjain, de még "hologram"-os Tupac koncerteken is használják.

Remélem, így már ha bárki kérdez a "hologram" videó működése felől, nem azt fogod válaszolni, hogy ez megmagyarázhatatlan. :)